Asociación de alojamientos rurales de Euskadi

Egonaldi bat oparitu

  • NEKA opari bonuak
  • NekaTxartela oparia

Esperientziak

  • Esperientziak
  • Ostatu jasangarri eta inklusiboak
  • Interes guneak

    • Parke naturalak
    • Zer bisitatu
  • Deskontuak

    • Baliabide turistikoetan
    • Taldeentzat

Batu Nekaturrera

  • Nekaturri buruz
  • Elkartzearen abantailak
  • Nekaturren zerbitzuak
  • Nola elkartu

    • Irekitzeko prozesuan dauden ostatuak
    • Irekitako ostatuak
  • Maiz egiten diren galderak
Bloga

+ Info eta Laguntza

  • Nor gara
  • Bezeroarentzako arreta
  • Erreserbak

    • Erreserba Infoa
    • Kontratazio-baldintzak
    • Ezeztapenak
  • Mapak eta eskuorriak
  • Ohiko galderak
  • Ostatuen Irisgarritasuna
  • Loturak
  • Web Mapa

Jarri kontaktuan Nekaturrekin

+34 943 32 70 90

agroturismo@nekatur.net

Zuatzu - Edificio PIA Eraikina
Juan Fermin Gilisagasti, 2
Oficina 310 Bulegoa
20.018 Donostia/San Sebastian
Ikusi Mapan

Ostatutako sarbidea Harpidetu buletinera

Bloga

  • Hasiera·
  • Bloga·
  • Berria

Bloga

Partekatu

UDAZKENEKO IHESALDIAK EUSKADIN

Bidai aholkuak -

27/10/2025

UDAZKENEKO IHESALDIAK EUSKADIN

Udazkeneko ihesaldi baterako inspirazioa bilatzen ari zara? Nekaturren, Euskadiko landa-ingurunea ezagutzera etortzea eta zuretzat dauden 200 landa-ostatu baino gehiagoren artean bat aukeratu eta bertan ostatu hartzea gomendatzen dizugu.


Udazkena, normalean, isilean heltzen da Euskadira: udatik igarotzea leuna izaten da, eta, horri esker, azarora arte, tenperaturak atseginak dira eta gure kostaldeaz zein mendiez gozatzen jarrai daiteke.


Horregatik, badakigu gustatuko zaizula udazkenean bisitan etortzea, urte-sasoi ezin hobea baita deskonektatzeko, gure paisaiaz gozatzeko eta garaiko tokiko produktuekin egindako errezeta eta plater tradizionalak dastatzeko.


Euskadiko udazkeneko koloreak


Goizeko lehen orduetako laino eta brumek eguzkitsua den egun bati egiten diote lekua, eta gure landa-ingurunean kolore gorrixkak nagusitzen hasten dira. Gure etxeetako huntzak, pagoek eta fruitu-arbolek paisaia kolore ikusgarriz janzten dute.


Argazkia: Nekaturreko argazkia


Horri guztiari gehitzen badiogu gure klima ez dela bereziki hotza, eta urte-sasoi honetako argia benetan magikoa dela, Euskadik bere alderdirik fotogenikoenetako bat erakutsiko dizu. Presta ezazu zure argazki-kamera edo mugikorra, ziur gaude gure lurraldean egindako bisita gogoraraziko dizuten irudi askorekin itzuliko zarela etxera.


Udazkeneko ibilbideak, naturan murgiltzeko


Euskadiko landa-udazkenak oinez ibiltzera gonbidatzen du, lasaitasunez, bidexkak, mendiak eta natura-inguruak ezagutzeko. Ibilbide eta paseoak gustu guztientzat, adin guztientzat, zailtasun maila desberdinekin, eta goiz batean edo eguneko txango gisa egiteko. Ibilbide horietako batzuk, gainera, haurtxoen aulkiak dituzten familientzat ere irisgarriak dira.


Euskadin ibilbide asko ditugu gure txoko guztiak ezagutzeko. Nekaturren webguneko gida honetan horietako gehienak aurki ditzakezu, iraupena, zailtasun maila, kilometroak, etab. zehaztuz, horietako bakoitzetik gertu zer ikusi gomendatzeaz gain.


Argazkia: Nekaturreko argazkia


Hasteko, udazkenean Euskadiko landa-ingurunean egiteko ibilbide gomendagarrienetako batzuk hauek dira:


  • GR-282 ibilbidea (edo haren zati bat). Ibilbide honek Gorbeiako Parke Naturala zeharkatzen du, gure mendirik berezienetako bat. Araba eta Bizkaia arteko ibilbidea da, eta bere tontorrera igo zaitezke hainbat bide desberdinetatik. Tradizio baten arabera, abenduaren 31n urteari agur esaten zaio tontorrean, bere gurutze ospetsuaren azpian; eta urtarrilaren 1ean, berriz, bertan ematen zaio ongietorria urte berriari.
  • Hemen aurkituko duzu Gorbeiako Parke Naturalari buruzko informazio gehiago, baita inguruan aurki ditzakezun landa-ostatuei buruzko informazioa ere: Gorbeiako Parke Naturalaren inguruko landa-ostatua.


  • Otzarretako pagadia (Bizkaian). Gorbeiako Parke Naturaletik atera gabe, hau da Euskadiko lekurik argazkituenetako bat udazkenean. Nahiz eta berez ez den ibilbide bat, uste dugu ezin duzula galdu inguruan bazaude. Nekaturretik gomendatzen dizugu goiz jaikitzea eta lehen orduetan hara joatea, lasaitasunez ikusi eta sentitzeko.


  • Hiru Tenpluen Ibilbidea, 3 egunetan egiteko aproposa, edo haren zati bat egun bakarrean egiteko modukoa. Ibilbide hau Ignaziotar Ibilbidearen (Camino Ignaciano) parte da, eta Loiolatik Arantzazura doa, Gipuzkoan; esperientzia espiritualagoa bilatzen dutenentzat ibilbide egokia.
  • Hemen aurkituko duzu Ignaziotar Bideari eta Loiolatik gertu aurki ditzakezun landa ostatuei buruzko informazioa: Loiolako Santutegiaren inguruko landa-ostatuak


  • Izkiko Parke Naturaleko 15 ibilbideetako bat (Araban). Zailtasun-maila ezberdineko ibilbideak eskaintzen ditu. Hoberena, Parketxera (Parkearen Etxera) hurbiltzea da zure beharretara ondoen egokitzen den bide-motari buruzko informazioa izan dezazun. Horietako batek, adibidez, Euskadi eta Nafarroa lotzen zituen antzinako trenbidearen trazadura jarraitzen du, eta haur-kotxeentzako ere irisgarria da.
  • Hemen aurkituko duzu Izkiko Parke Naturalari buruzko informazio gehiago, baita inguruan aurki ditzakezun landa-ostatuei buruzko informazioa ere: Izkiko Parke Naturalaren inguruko landa-ostatuak


Udazkeneko zaporeak: baserritik mahaira


Eta, ibili ondoren, bazkari on bat baino hoberik ez dago. Zorionekoa zara, izan ere, udazken gastronomikoa Euskadin benetako zaporeen jaia da.


Gure baratzeek eta fruta-arbolek hainbat produktu eskaintzen dizkigute denboraldi honetan: kalabazak, babarrunak, azak, piperrak, porruak, sagarrak, gaztainak, intxaurrak edo pikuak; itsasoak hegaluzea (sasoia udan hasten da), bakailaoa edo zapoa eskaintzen digu; eta gure abeltzainen artean, txerriak (San Martin azaroan ospatzen da), untxiak eta oiloak eta oiloak nabarmentzen dira udazkenean.


Baina, gainera, gure basoetako 2 produktu izar onddoak eta perretxikoak dira. Izkiko Parke Naturalean aukera paregabea duzu horiei buruz gehiago jakiteko eta horiek modu jasangarrian nola bildu jakiteko. Hau ezinbestekoa da onddoak eta perretxikoak protagonista dituzten errezeta tradizionalez gozatzen jarraitu ahal izateko.


Nekaturretik uste dugu udazkenean ezin duzula Euskaditik alde egin landa-inguruneko gure jatetxeetara hurbildu gabe. Horietan, errezeta tradizional horiek egiten jarraitzen dute, belaunaldiz belaunaldi. Hona hemen probatzea gomendatzen dizkizugun plater batzuk:


  • Tolosako edo Gernikako babarrunak, azarekin eta piperminekin, beren sakramentuekin batera: odolkia, txorizoa, urdaia eta saiheskia.
  • Onddo-nahaskia, gure basoen altxorraren zaporea protagonista duen platera.
  • Porrusalda, porrua osagai nagusi duen zoparen antzeko platera. Patatekin egosten da, eta toki batzuetan, azenarioa edo bakailaoa ere gehitzen zaio. Sukaldatzeko erraza denez, gaur egun ere oso ohikoa da gure etxeetan.
  • Marmitakoa, hegaluzea, patatak eta piperrak oinarri dituen gisatua; ezinbestekoa da ogia bustitzea (ogi ona, jakina).
  • Intxaur-saltsa, intxaurrez egindako saltsa, Euskadiko landa-eremuetako mahaietan oso ohikoa den postrea.


Asteko azoka tradizionalak


Gure udazkeneko produktu gastronomikoei buruz kontatu dizuguna gustatu bazaizu, gure herrietako asteroko azoketako bat bisitatu behar duzula uste dugu. Galde iezaiozu Nekaturreko landa-ostatuko anfitrioiari, ziur zure inguruan onenak zein diren esango dizutela. Gogoan izan aurkituko dituzun anfitrioi onenak ditugula, eta inork ez bezala ezagutzen dutela zer ikusi, zer egin, eta zer bisitatu haien inguruan.


Euskadin hainbat azoka ditugu, ekoizleari zuzenean erosteko, bertako produktuak sustatzeko eta iraunkortasunaren aldeko apustua egiteko. Besteak beste, honako hauek gomendatzen dizkizugu:


  • Araban, Artziniegako ekoizleen azoka, hil bakoitzeko azken igandean ospatzen da udal frontoian.
  • Bizkaian, Gernikako azoka: urteko astelehen guztietan egiten da, eta, gainera, ekainetik abendura, hilabeteko lehen larunbatean produktu tematiko bati eskainitako azoka berezi bat ospatzen da (piperrari, txakolinari, bakailaoari…).
  • Gipuzkoan, bi azoka nabarmenduko ditugu:
  • Tolosakoa, urteko larunbat guztietan egiten dena, baserriko produktuetan onariituta dagoena eta Tinglado azoka-eraikinean kokatua.
  • Ordiziakoa, asteazken guztietan egiten dena eta Euskadiko azoka zaharrenetakoa dena. Bi horietan bisita gidatuak egiteko aukera dago.


Ikusi duzunez, udazkena sasoi ezin hobea da Euskadiko landa-ingurunea ezagutzeko. Eta, gainera, ezer galdu nahi ez baduzu eta %100 euskal esperientzia bizi nahi baduzu, hartu ostatu Nekaturreko landa-etxe, nekazalturismo edo landa-apartamentu batean. Zure zain gaude!

Kategoria gehiago

  • Bidai aholkuak
  • Nekatur ostatuak
  • Turismo jasangarria
  • Planak eta esperientziak
  • Sasoi-ekitaldiak
  • Tokiko gastronomia
  • Xarma duten herriak
  • Historikoa

Eguraldia

Harpidetu buletinera Zure ostatu Nekaturen Praktika Onak
Ostatutako sarbidea

Nekatur
Zuatzu - Edificio PIA Eraikina
Juan Fermin Gilisagasti, 2 - Oficina 310 Bulegoa
20.018 Donostia/San Sebastian

Ikusi Mapan
+34 943 32 70 90 agroturismo@nekatur.net Jarri kontaktuan Nekaturrekin

© nekatur

Ohar legala

Cookies Politika

Nekazalturismoak EuskadiLanda-etxeak EuskadiLanda ApartamentuakNekatur-ren Praktika Jasangarri OnakEuskal Herriko Kode EtikoaEkoturismoaEcolabelTurismo Sarrera ModeloaBai euskarariQueer DestinationsKalitate Turistikoaren Konpromezua
Logotipo de turismo gobierno vasco Logotipo de RuralKutxa